Gratis proberen
Pakketten vanaf €875,- Gratis proberen

Wat kost het om mijn huis te verkopen?

Welke kosten kun je verwachten bij het verkopen van je huis?  Als je slimme keuzes maakt en zelf de handen uit de mouwen steekt, is het verkopen van je huis niet duur. Wij zetten op een rijtje wat de kosten voor de verkoop van je woning zijn en wat je waar kunt besparen.

Kosten verkoop woning

Het verkopen van je huis brengt kosten met zich mee.  De woning moet bijvoorbeeld worden ingemeten. Voor de verkoop zijn goede foto’s ook van belang. Daarnaast zijn er verschillende services zoals rondleidingen/open huizendagen en het aanbieden van je woning op Funda, waar kosten aan verbonden zijn. Een aantal van deze zaken kun je het beste overlaten aan een professional. Een makelaar rekent doorgaans een vergoeding (courtage) voor deze diensten. Dit is circa 1,75% van de verkoopprijs. Hoe meer je zelf regelt of kunt doen, hoe goedkoper het verkopen van je huis wordt.

Wat bespaar je?

Van een online makelaar kun je hetzelfde verwachten als van een traditionele makelaar. Het verschil is, dat een traditionele makelaar normaal gesproken alles voor je uit handen neemt en je met een online makelaar ook zelf erg actief bent. Bij een traditionele makelaar zit alles in één prijs, bij een online makelaar bepaal je wat je zelf doet en voor welke (extra) services je betaalt. Vaak zijn zowel traditonele makelaars als online makelaars aangesloten bij makelaarsorganisaties zoals bijvoorbeeld de NVM.

Vrijblijvend Informatiegesprek?

Wil je weten hoe jij zelf je huis kunt verkopen? Vraag dan een informatiegesprek aan. We geven je graag advies en beantwoorden je vragen. Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op.

Samenwerken met een online makelaar, betekent zelf aan de slag. Dat wat je zelf kunt doen, doe je zelf. Zoals het opstellen van de omschrijving van het huis, de foto’s die gemaakt moeten worden, de bezichtigingen en onderhandelingen, etc. Als je dit ziet zitten, kun je veel besparen door te kiezen voor een internetmakelaar. De kosten voor een internetmakelaar liggen namelijk aanzienlijk lager dan de courtage van traditionele makelaars. Vaak liggen de tarieven tussen de €450 en €1500, ongeacht de prijs van een woning. De courtage van een traditionele makelaar kan oplopen tot enkele duizenden euro’s, afhankelijk van de opbrengstwaarde.

Waar bespaar je?

Een woning verkopen verloopt globaal in de volgende stappen:

Stap 1. Woningopname en waardebepaling
Stap 2. Verkoopstrategie en presentatie
Stap 3. Kijken en bieden
Stap 4. Jouw huis verkocht!

De eerste stap wordt eigenlijk altijd uitgevoerd door een professional. Er dient namelijk een erkende waardebepaling te worden opgesteld. Dit kan alleen een erkend makelaar voor je doen, dit kun je niet zelf. Daarnaast moet de woning worden ingemeten, volgens vastgestelde NEN-normen. Deze twee elementen zijn een belangrijke basis in de verdere stappen van het verkoopproces.

Op basis van stap één bepaal je samen met de makelaar de vraagprijs en de verkoopstrategie van de woning. Vervolgens is het tijd om de woning te presenteren. Goede foto’s zijn hierbij een pré en kunnen het verkoopproces sterk beïnvloeden. Hierin heb je de keuze: de makelaar kan foto’s voor je maken, je kunt eventueel besparen door zelf een fotograaf in te schakelen. De omschrijving van je woning en de specificaties/bijzonderheden kun je door de makelaar laten opstellen. Je kunt deze ook zelf maken. Om je woning aan te bieden op Funda, moet deze te koop staan bij een erkend makelaar. De makelaar kan de woning voor je plaatsen op Funda. In deze fase kun je besparen door zelf zoveel mogelijk informatie en presentatie zelf aan te leveren en deze informatie zelf actief te delen op bijvoorbeeld Sociale Media. 

Tijdens de volgende fase heb je de keuze om zelf de bezichtigingen te doen en kopers te begeleiden, als je dat wilt. Uiteindelijk heb je een makelaar en notaris nodig om de onderhandelingen te voeren, de koopakte op te stellen en de woning bij het notarieel transport in eigendom over te dragen.

Op een rijtje:

Zelf

Professional

Jij levert de gegevens aan via www.mijnnvm.nl Woningopname
Verkooptekst schrijven Waardebepaling
Fotografie Woning inmeten volgens NVM meetinstructie (NEN 2580)
Bezichtigingen Verkoopstrategie advies en overleg
360 foto’s Opstellen verkoopbrochure
Hoogte fotografie Plaatsing woningpresentatie met foto’s, plattegronden en video op Funda
Video Verkoopbord en poster leveren (wordt bij je thuis bezorgd)
Huis inmeten voor plattegronden Gratis deelname aan landelijke open huizen dagen
Plattegronden tekenen Gratis eigen open huis (zo vaak je wilt) met vermelding op Funda
3D experience – virtuele tour door het huis Onderhandelingen met potentiële kopers
Opstellen koopakte
Check van de notariële akte van levering en notariële eindafrekening