Gratis proberen
Terug naar overzicht
Lening

Welke lening moet ik hebben !?

Gepubliceerd: 25 mei 2018

Bij het kopen van een huis denkt iedereen direct aan: de Hypotheeklening. Toch is het ook mogelijk om voor de aanschaf of verbouwing van een huis een persoonlijke lening aan te vragen. In sommige situaties past deze lening namelijk beter dan de meest voor de hand liggende hypotheeklening!

Het verschil

De hypotheeklening is de meest voorkomende lening bij het aanschaffen van een woning. De woning dient dan ook direct als onderpand. Bij een persoonlijke lening is er geen onderpand. Dit onderpand, bij de hypotheeklening, is een extra zekerheid voor de bank en hierdoor zijn de rentes lager en kan je een hoger bedrag lenen. Vaak zijn de looptijden van de hypotheek leningen ook langer. De persoonlijke leningen worden veelal gebruikt voor eenmalige grote aankopen, denk aan een nieuwe auto. Deze leningen zul je sneller af willen lossen dan een woning, want een auto gaat immers een stuk minder lang mee. Zo zit je dus minder lang vast een een hoger rentebedrag dan bij de hypotheeklening.

Als extra zekerheid voor de bank is er  bij de hypotheeklening ook een overlijdensrisicoverzekering verplicht. Bij persoonlijke leningen is dit niet vereist en hier kan je dus wat geld op besparen. Daarnaast moet je voor een hypotheeklening een adviseur inschakelen om de woning te taxeren en moet je langs de notaris. Dit zorgt onder aan de streep voor een hoop extra tijd en kosten. Voor een persoonlijke lening hoef je daarentegen alleen je computer op te starten. Hier staat alleen wel een hogere rente tegenover!

welke kies je?

Wanneer je de volledige woning met geleend geld wilt betalen is de keuze vrijwel direct de hypotheek! Dit is dan zeker de voordeligste keuze. De lagere rente zal opwegen tegen de extra kosten. Als je jouw woning wilt gaan verbouwen voor bijvoorbeeld €10.00,- dat past de persoonlijke lening misschien beter bij je. Dit kwam naar voren bij een onderzoek van  MoneyView.

Een ander moment dat een persoonlijke lening van pas kan komen is bij de verkoop van de huidige woning. Als het nieuwe huis is aangeschaft en je zit met een restschuld van de verkoop, dan kan het van pas komen om deze af te betalen met een persoonlijke lening. Zorg wel dat je voor de nieuwe woning al een hypotheeklening hebt afgesloten, want al lopende leningen zorgen ervoor dat je een minder hoge hypotheek kan afsluiten! Vervolgens kan je een persoonlijke lening nemen voor de restschuld.

 

Het is dus van belang altijd goed te onderzoeken wat voor jouw situatie de meest voordelige lening is, je weet maar nooit waar je geld kan besparen!

 

 

 

 

Deel dit artikel: