Gratis proberen
Terug naar overzicht
leegstandwet

Leegstandwet, wat moet je erover weten?

Gepubliceerd: 3 januari 2018

Je hebt een nieuw huis gekocht en je oude woning staat leeg en is nog niet verkocht, je besluit samen met jouw makelaar om hem te gaan verhuren! Alleen zijn er negen belangrijke misvattingen over de leegstandwet. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

  1. Het verhuren van een te koop staande woning levert bijna alleen maar gedoe op.

Niet waar natuurlijk. Ja er moet wat werk verzet worden, maar als het goed aangepakt wordt heeft het meer voor- dan nadelen. Belangrijk is dat de huur plaatvind op basis van de leegstandwet. Waarom dit zo belangrijk is? De huurder krijgt geen huurderbescherming, maar jouw woning staat in ieder geval niet leeg! Daarnaast hangt er voor de makelaar een verdienmodel aan vast, bijvoorbeeld in de vorm van een maandcourtage.

  1. De gemeente bepaald de huurprijs.

Zeker niet! Jij bepaalt hoeveel huur je vraagt! De huurders kunnen hier uiteraard op reageren, maar de gemeente heeft hier niks mee te maken. Er moet alleen een vergunning voor verhuur geregeld worden.

  1. Toestemming van de bank is niet nodig.

STOP. Verhuren zonder toestemming van de hypotheekverstrekker is VERBODEN. Er zijn banken die hier actief op jagen!

  1. Banken doen moeilijk over het toestemmen bij verhuur.

Dit valt meestal reuze mee. Inmiddels zien ook de banken het voordeel in van tijdelijke verhuur. Banken mogen wel weigeren, dit gebeurd meestal wanneer een verhuurder wel erg snel wilt verhuren, nog voor de verkoop echt begonnen is.

  1. Met een vergunning van de gemeente en toestemming van de bank kan ik aan de slag.

Helaas niet, je bent er bijna. De verzekeraar moet nog ingelicht worden. Officieel hebben zij het recht om de opstalverzekering aan te passen, maar dit gebeurd niet vaak. Als de verhuurder een hypotheek heeft die onder de NHG valt dan is er ook toestemming van hen nodig!

  1. In het huurcontract mag je de duur van de verhuur vastleggen.

Nope, de duur is al wettelijk vastgelegd: eerste zes maanden en daarna voor onbepaalde tijd, met een maximum van de duur van de vergunning. De vergunningen gelden momenteel vijf jaar.

  1. De woning mag tijdelijk uit de verkoop.

NEE ZEKER WETEN NIET, de eigenaar is verplicht om actief met de verkoop bezig te zijn! De bank trekt de toestemming in als de verkoper niet met de verkoop bezig is.

  1. De makelaar is zijn zicht op de woning kwijt als deze in verhuur is.

Dit hoeft niet het geval te zijn. Er zijn een hoop vormen waarbij de makelaar een schakelrol speelt. Zo is de verhuurder verzekerd van expertise en krijgt de makelaar een vergoeding.

  1. Je schrijft: Leegstandswet

Héél vaak gemaakte fout, maar als we extra streng zijn: Leegstand(geen s)wet = Leegstandwet

Deel dit artikel: