Gratis proberen
Terug naar overzicht
Bodemdaling

We hebben last van bodemdaling !

Gepubliceerd: 7 december 2018

Onze bodem is aan het zakken! Zo blijkt uit een bodemdalingsonderzoek van het Nederlands Centrum voor Geodesie en Geo-Informatie. De bodumdaling is vooral te vinden in de veen- en kleigebieden in het Westen en in Groningen.

Bodemdaling in het AD


In het AD was al eerder te lezen dat het op sommige plaatsen in Nederland al om 7 centimeter per jaar gaat. De oorzaak? Droge zomers, onze landbouw, zoutwinning en het winnen van aardgas. Met als één van de gevolgen dat er woningen verzakken. Zo beginnen er in sommige regio’s scheuren te ontstaan in huizen. Als dit zo doorgaat wordt er in 2050 een schadebedrag verwacht van 22 miljard euro.

Ons karakter verdwijnt?


Volgens een onderzoek, uitgevoerd door de TU Delft zou dit een serieus probleem kunnen worden voor ons huidige, karakteristieke Nederland. Als de bodemduiling doorzet in dit huidige tempo zou dit het einde van onze weides en molens kunnen betekenen, daarbovenop kan er enorme schade aan de historische binnensteden ontstaan. Volgens de onderzoekers lijkt klimaatverandering een grote rol te spelen bij de versnelde bodemdaling. Door de relatief warme zomers drogen veenbodems meer uit, waardoor een snellere bodemdaling ontstaat.

Hou het in de gaten!


Er is een kaart van het Nederlands Centrum voor Geodesie en Geo-Informatie beschikbaar waarin de ernst van de situatie duidelijk naar voren wordt gebracht. Deze kaart wordt actueel bijgehouden met nieuwe satelietmetingen. Hiermee kan de bodemdaling in de gaten worden gehouden. Ook kan er zo worden vastgesteld of de bodemdaling afneemt bij vermindering van de gaswinning in Groningen.

Deel dit artikel: