Gratis proberen
Terug naar overzicht
woontoren

Woontorens schiet de lucht in!

Gepubliceerd: 3 november 2018

Door alle woningtekorten schieten de woontoren de lucht in! Rotterdam is daar vorige week al aan begonnen met de Zalmhaventoren, maar zij is zeker niet de enige. In Den Haag werd vorige week namelijk bekend gemaakt dat er woontorens gebouwd gaan worden rond stations Holland spoor, Den Haag CS en Laan van NOI. Amsterdam en Utrecht blijven ook niet achter. Hier is tevens steeds meer hoogbouw te vinden.

Buiten onze grote steden worden ook steeds meer hoge woningen gerealiseerd. Zo zijn Eindhoven en Emmen bezig met het bouwen van woontorens. Er komt maar liefst een toren van 65 meter hoog. Deze komt natuurlijk niet boven de Rotterdamse Zalmtoren, maar zal zeker de skyline van een middelgrote stad enorm veranderen.

Woontoren Openbaarvervoer Vriendelijk


De hoogbouw wordt gezien als dé oplossing voor de woningtekorten. Veelal zijn deze nieuwe torens te vinden rond de stations. Veel woningzoekende starters vinden hier hun intrek. De ligging van deze torens is ook zeker een voordeel voor het openbaar vervoer! Daarbij zou een woontoren energiebesparend zijn.

De Nadelen


Natuurlijk heeft de hoogbouw ook zijn nadelen. De grote torens zorgen voor valwinden en dit kan voor de fietsers beneden knap lastig zijn. Daarnaast leggen ze grote schaduwen over de stad en worden ze door enkelen gezien als landschapsevervuiling. Deze nadelen worden door de steden direct verworpen: “valwinden zijn te voorkomen door meerdere torens strategisch ten opzichte van elkaar te plaatsen en de schaduwen heb je ook al bij gebouwen van 5 meter hoog”.

Woontoren voor het ‘Venix-gezin’


Om de woningnood écht op te kunnen lossen moeten de gemeenten ook aan de gezinnen denken! Deze woontorens moeten niet alleen aantrekkelijk zijn voor starters, maar ook voor de ‘vinex-gezinnen’. Als de gemeenten de torens zo aanpassen dat ze ook gezinsvriendelijk zijn, hoeft zij niet uit te wijken naar de groene randen van de stad!

Deel dit artikel: