Gratis proberen
Terug naar overzicht
Nieuw-Zeeland

Gekkigheid in Nieuw-Zeeland

Gepubliceerd: 17 augustus 2018

In Nieuw-Zeeland kan je als buitenlander geen woning meer kopen. De regering hoopt hiermee de enorme prijsstijgingen op de woningmarkt af te remmen. Ze verwachten dat de Nieuw-Zeelanders zelf op deze manier nog wel een eigen woning willen kopen.

De cijfers

Momenteel wordt gemiddeld 3 procent van de te koop staande huizen aangeschaft door iemand uit een ander land. In de grootste stad, Auckland, is dit maar liefst 22 procent! Als je overweegt in Auckland te gaan wonen, zorg er dan voor dat je een flink bedrag kan neerleggen, want gemiddeld gaan de huizen daar voor vijf ton weg.

Veel van de woningen die in handen zijn van buitenlanders, worden niet door henzelf bewoond. Het wordt vaak gezien als onroerend goed, een veilige belegging of een toevluchtsoord van het drukke bestaan in het thuisland.

Wat de regering zegt

De regering van Nieuw-Zeeland vindt dat ‘de rijke buitenlanders’ de oorspronkelijke Nieuw-Zeelanders buitenspel zetten. Om de eigen landgenoten te beschermen is deze nieuwe wet aangenomen. Want of het nu om een landgoed met uitzicht op zee gaat of een bescheiden woning in een buitenwijk, de prijzen worden flink opgedreven door de buitenlanders!

De oppositie was wat kritischer, ze verwachten dat dit niet dé oplossing gaat zijn voor de grote prijsstijgingen. Overigens geldt deze nieuwe wet niet voor Australië en Singapore. Nieuw-Zeeland heeft namelijk vrijhandelsverdragen met deze landen. Daarbij wordt er een uitzondering gemaakt voor de nieuwbouwappartementen. Deze mogen nog wel worden verkocht aan mensen die uit andere landen komen.

 

 

 

Deel dit artikel: