Gratis proberen
Terug naar overzicht
steden groeien

‘Natuurlijk’ groeien we, onze steden worden voller!

Gepubliceerd: 6 januari 2017

Steden groeien

Onze grote steden zijn het afgelopen jaar flink aan het groeien geweest. Deze toename aan inwoners is vooral te danken aan de in 2016 geboren baby’s en mede door de toenemende immigratie. De duidelijke winnaar in de strijd voor de meeste nieuwe inwoners is Amsterdam geworden. Amsterdam groeide met maar liefst 15 duizend inwoners. Op 1 december 2016 woonden er bijna 850duizend mensen! Rotterdam kwam op een mooie tweede plaats met een stijging van 8 duizend nieuwe inwoners. Den Haag en Utrecht maakte het rijtje af met ruim 4 duizend mensen.

Onze grote steden groeien al sinds 2008 harder dan de rest van Nederland als geheel. Zo zouden er gemiddeld in 2016 per stad 6 nieuwe mensen per duizend inwoners bijkomen. Amsterdam ging hier ver overheen met 18 per duizend inwoners, gevolgd door Rotterdam met 13 per duizend, Utrecht met 12 per duizend en Den Haag met 9 per duizend inwoners. Tot 2015 zagen we bij Utrecht jaarlijks de grootste groei. Inmiddels is Utrecht van zijn troon gestoten door Amsterdam.

Waardoor groeien we?

Zoals al eerder genoemd is deze groei voornamelijk te danken aan zowel de natuurlijke groei, als door de immigratie. Er werden meer baby’s geboren dan dat er mensen overleden en er kwamen meer buitenlanders in de stad wonen dan dat er mensen vertrokken. Toch valt op dat steeds meer gezinnen besluiten te verhuizen naar de omliggende randgemeenten. Weg uit de grote stad, maar wel in de buurt blijven. Toch kan het aantal verhuizers niet op tegen de toenemende stroom van nieuwe inwoners, dus blijven de steden groeien!

 

 

 

 

Deel dit artikel: