Gratis proberen
Terug naar overzicht
Prijzen stijgen tijd

Prijzen stijgen, maar wanneer bereiken we de top?

Gepubliceerd: 13 januari 2017

De prijzen stijgen! Grote kans dat de prijs van jouw woning ook nog aan het stijgen is. Eind vorig jaar bracht een woning gemiddeld 248.000 euro op, dat is bijna 20 procent meer dan in 2013! Deze enorme stijgingen zijn waarschijnlijk voor een kwart veroorzaakt door de enorme prijsstijgingen in de grote steden. Zo liepen de prijzen in Amsterdam met bijna 23 procent op in de loop van 2016.

Hoe komt het dat de prijzen stijgen?

Dat de prijzen stijgen wordt, volgens een gedragseconoom, beïnvloedt door een psychologisch spel. Een huis kopen komt uiteindelijk neer op een emotionele koop. Wanneer er veel interesse is in een woning gaan mensen enorm tegen elkaar opbieden. Alleen al het winnen van de bieding is een doel geworden. Op de huizenmarkt is het moeilijk te bepalen voor een koper wat de exacte waarde is van het huis waar hij op biedt, door deze onwetendheid word je makkelijker meegesleurd in het gedrag van de andere kopers.

Ook het aantal transacties van woningen had een record bereikt. Vorig jaar werden er bijna 214 duizend woningen verkocht. Opvallend is dat vooral buiten de Randstad het aantal verkopen is opgelopen. In de provincies Gelderland, Flevoland, Overijssel en Drenthe werd in de laatste drie maanden meer dan een kwart meer woningen verkocht in vergelijking met dezelfde periode van 2015. Hier tegenover staat dat het aantal transacties in de populairste gebieden, Amsterdam en Utrecht, aan het dalen is. Er wordt verwacht dat in deze steden weinig mensen hun woning nog te koop aanbieden.

Waarom dan niet NU verkopen?

Mensen verwachten dat woningprijzen komend jaar blijven stijgen. We kunnen niet voorstellen dat een trend niet doorzet. Dit geldt voor zowel opgaande als neergaande trends. Pas op het moment dat prijzen weer wat beginnen te dalen komen we in actie.

Naar ons idee is het niet verstandig om te wachten tot de prijzen weer gaan dalen. Als je je woning NU op de markt zet kun je een mooie prijs verwachten. Je kunt nooit voorspellen wanneer de prijzen hun piek bereiken!

Daarnaast blijkt het dat woningen steeds sneller worden verkocht. Zo is de gemiddelde verkooptijd het afgelopen jaar gedaald met een kwart van de tijd, namelijk tot 78 dagen. Eind 2012 duurde de gemiddelde verkooptijd nog 171 dagen. Er is dus geen reden om nog te wachten met verkopen, loop geen onnodig risico op dalingen en geniet nog van de hoge prijzen!

 

 

 

 

Deel dit artikel: