Gratis proberen
Terug naar overzicht
Eiland

Nieuw eiland gemaakt in Nederland

Gepubliceerd: 17 maart 2017

Nieuwe eilandje in Nederland?

Er wordt, de komende paar jaren, een nieuw eilandje toegevoegd aan Nederland. Amsterdam wordt vergroot met een eiland van 80 hectare in het IJmeer. Afgelopen dinsdag (7 maart) zijn de plannen voor de aanleg van het eiland goedgekeurd door het college van B en W. De naam van het nieuwe eiland is het Middeneiland. Op de nieuwe grond worden naar verwachting in een periode 2021 tot  2026 minimaal 600 woningen per jaar gebouwd. Tot 2026 moeten er dus zo’n 2.700 nieuwe woningen bijkomen.

Het nieuwe Middeneiland is onderdeel van een ontwikkeling genaamd de IJburg fase II, waar het eerder opgespoten Centrumeiland en het toekomstige Buiteneiland ook deel van uitmaken. Het landmaken van het Centrumeiland is in het voorjaar van 2015 afgerond en de grond moet nu inzakken. Naar verwachting wordt daar de eerste paal voor de nieuwbouw rond april 2018 geslagen.

Het landmaken van het Middeneiland start half 2018 en gebeurd via zogenoemde ‘pannenkoekmethode’. De lagen zand worden op elkaar gespoten  tot er genoeg ligt voor een eiland. Vervolgens moet het zand een aantal jaar inklinken voordat de eerste woningen, zo rond 2021, gebouwd kunnen worden.

De komende periode gaat de gemeente in gesprek met omwonenden om goed in kaart te brengen wat de wensen en behoeften zijn omtrent het plan voor het Middeneiland. Het eiland krijgt uiteindelijk een totale oppervlakte van 150 hectaren met daarop ruim 6.000 woningen.

 

 

 

 

Deel dit artikel: