Gratis proberen
Terug naar overzicht

Uitgevend Sparen

Gepubliceerd: 4 september 2016

Sneller aflossen, het wordt steeds populairder onder de huiseigenaren. Jaarlijks wordt een bepaald bedrag afgelost, dit bedrag is afgesproken met jouw hypotheekverstrekker. Nu kan je naast deze betaling nog wat extra aflossen. Dit betekent dat je sneller van je lening af kan zijn en, omdat het bedrag van de hypotheekschuld lager is, betaal je een lager rentebedrag! Natuurlijk is het belangrijk dat je met een aantal zaken rekening houdt als je extra wilt aflossen.

Voorkom een boete

Het kan zijn dat jouw hypotheekverstrekker je een boete geeft als je meer dan 10 tot 20% van het oorspronkelijk afgesproken hypotheekbedrag aflost. Bij elke hypotheek zijn de reglementen anders vastgelegd. Check dus voordat je extra gaat aflossen wat de voorwaarden zijn bij jouw hypotheek!

Belastbaar inkomen

Zoals al eerder benoemd betekent een lagere hypotheekschuld een minder rentebedrag. Alleen veroorzaakt dit ook een lagere hypotheekrenteaftrek met een hoger belastbaar inkomen als gevolg. Het belastbaar inkomen heeft effect op de algemene heffingskorting en andere toeslagen. Kijk dus eerst wat een lagere hypotheek voor effecten heeft op je belastbaar inkomen.

Verschillende lening delen

Er zijn hypotheken met verschillende leningdelen. Elk leningdeel kan weer een ander rentetarief hebben. Het is verstandig om na te gaan hoe de verschillende leningdelen in elkaar zitten en maak dan een besluit welke je het eerst wilt aflossen.

Meer schuld

Als je naast een hypotheekschuld nog andere schulden hebt, sta je voor de keuze welke lening/schuld je het best extra kan aflossen. Ik wil je aanraden ook hier weer op de verschillende rentetarieven te letten. Vaak heeft een hypothecaire lening een minder hoog rentetarief dan een consumptieve lening! Bovendien kan de hypotheekrente van je belastbaar inkomen worden afgetrokken, terwijl dit vaak niet het geval is bij andere leningen.

NIET stoppen met sparen

Nu heb ik duidelijk uitgesproken dat aflossen uiteindelijk een stuk voordeliger kan zijn dan sparen. Alleen is het niet verstandig om al je spaargeld te gebruiken om extra af te lossen. Vergeet niet dat er momenten kunnen komen waarbij je onverwachte kosten maakt. Het is dan ideaal als je nog iets achter de hand hebt!

 

Kortom, er is veel waar je over na moet denken als je extra wilt gaan aflossen. Ga dus niet overhaast aan de slag. Zoek goed uit wat voor jou het meest voordelig is en neem hier de tijd voor!

Deel dit artikel: